Mat & Dryck, Recept

Kalljästa frallor

Jag berättade tidigare om att jag bakade kalljästa frallor under tiden jag var sjuk. Att orka baka när man är sjuk är ju inte så vanligt, men de här sköter sig själva.
Jag hade ett recept som jag fått tag på via Matilda Salmén tidigare men jag har tappat bort det så var tvungen att hitta ett nytt.
Det här var riktigt smidigt så jag vill dela med mig till er.

Ca 6st

  • 25 g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 2 msk neutral olja
  • 2 tsk honung
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • 4 dl havregryn

Så här gjorde jag;
Smulade jästen i min buke på matberedaren, tillsatte en skvätt av vattnet för att lösa upp jästen.
Hällde i resten av vattnet, olja och honung.
Tillsatte 3 dl vetemjöl, lät matberedaren köra några varv så degen gick ihop.
Hällde i 4dl havregryn och lät matberedaren köra ett par varv till, tillsatte salt och resten av mjölet.
Plastade in bunken och lät den jäsa i kylen över natten.

På morgonen tog jag fram bunken och lät den stå framme på bänken medan jag lät ugnen bli varm, 250° över och undervärme.
När degen var hyfsad rumstemperatur så tog jag ett decilitermått med deg och la på plåten som jag redan lagt bakplåtspapper på.
Det blev 6 st stora frallor, toppade med svarta kumminfrön och slängde in plåten i ugnen i ca 15minuter.

För att få en krispig skorpa hällde jag in ett glas vatten i en djup plåt som jag ställt under plåten.

Superlätt och utan kladd fick vi fantastiska brunchmackor som vi fyllde med skinka, stekt ägg och paprika. Perfekta att ha med sig på picknicken i sommar.
Påminn mig gärna om de svarta kumminfröna, de förtjänar ett helt eget inlägg!